♥ Sayang Kat Korang Tau! ♥

LIKE JIKA SUDI,,& PADA YANG DAH LIKE TQ SO MUCH YA! :)

Saturday, April 21, 2012

IKAN BILIS TUMIS TEMPOYAK

Yuhuuu,,my pebret,,dah lame x mkn,,n masak,,pun mmng x pernah semenjak tawin ni,,en suami x bape gemo makn poyak! hehehe,,tapi malm tdi teringin punya pasal masak gak,,nyum2,,

1.SENANG SANGAT2,,NAK BUAT,,CUMA ANTARA MALAS N TAK JER,,EKEKEKE,,BWANG MERAH,BAWANG PUTIH,CILI PADI BELACAN TUMBUK SAMPAI HALUS,PAS 2,,IKAN BILIS GORENG GARING2,,KETEPIKAN,,
1.MASUK SIKIT JER MINYAK (x mau bebanyak t mok2)TUMIS BAHN TUMBUK SAMPAI GARING,,MASUKKN AIR,,TEMPOYAK,,PERASAKAN DENGAN GARAM,GULA AKHIR SEKALI MASUKKAN IKAN BILIS,,SIAP

KARI KEPALA IKAN MERAH

Minggu ni musim paling teruk buat sy dan en suami,,en suami demam,,sy pun demam,,batuk teruk,,dah nk seminggu,,tido pun jdi x lena,,huk,,huk,,huk,,mlam tdi en suami mintak masakan kari,,tekak demam die minx la 2,,demi en suami ku turuti ecehh,,meh2,,nk share kan sahabat2,,



BAHAN - BAHAN


1.Ikan merah (ikut suka la nak sekor @ separuh tang kepala tu ye) CUCI BERSIH GUNA LIMAU PERAP SEKEJAP n TOS
2. Serai (DI TITIK)
3. Halia (DI HIRIS)
4. Bwang Merah (DI HIRIS)
5. Bawang Putih (DI HIRIS)
6. Kulit kayu manis
7. Bunga lawang
8. Santan
9. Serbuk Kari
10. 1 Mangkuk air
11. Asam keping
12. Bendi


CARA-CARA


1. Tumis bahan hirisan,asam keping dan serai sampai naik bau,,pas 2 serbuk kari kering 2 tuang sekali n kacau,,rata,,masukkkn air tdi,,
2. Agak dah didih,,masukkn santan,,bunga lawang n kulit kayu manis (MASAK DGN API PERLAHAN SUPAYA SANTAN TAK PECAH)
3. Kacau dlam 10 minit,,masukkan ikan,,kacau sampai masak
4. Perasakan dengan garam,gula,n ajinamoto
5.Masukkan bendi,biar dalam 5 minit siap,




Tuesday, April 10, 2012

miawwwwwwwww

ULAM SELUM WIT SAMBAL KELAPA

Sape suke makan ulam?? hehehe,meh layan gambar ni,,mlam tdi buat,,sedap,,,untuk awet mudeeee,,gitu,,,:)
Sambal kelapa 2 senang amat nak buat,,tumbuk cili padi,belacan sampai lumat,,gaul dgan limau,gula,,,pas 2 letak kelapa parut,,gaul rata,,Siap!

FIKIR-FIKIRKAN LAH

Jangan Hanya Satu Kesalahan,Kita Membenci Sese0rang Itu Habis - Habisan,
B0leh Jadi Semasa Kamu Umpat 10  Kejahatannya Dan Kesalahannya,
0rang Yang Kamu Benci Itu Sedang Mengingati 20 Kebaikkan Mu,Lalu Berd0a Untuk Kebaikkan Mu,,




glitter-graphics.com

Monday, April 9, 2012

AYAM GORENG KARI "ALA MAMAK"

Menu ni en suami suke mkan bila kami,,mnyingah mkn di kdai mamak,,sy kurang bekenan mkn dekat kdai mamak ni,,x tau la knape,,;p,,n sy pun tgok n intai2,,pe la,,yg sedap sgat,,n try buat,,en suami kate sedap,,pas ni masak sendiri jer,,ekekeke,,"SENANG HATI"

Bahan-bahan

ayam potong ikut suke perap dgan kunyit garam,gula,n serbuk perasa (goreng garing2,,pada yg suke garing2 lah,,kalau x suke,,sedang2 je goreng)
halia (hiris)
bawang merah (hiris)
bawang putih (hiris)
Bawang besar (hiris bulat)
3 sudu besar serbuk kari
daun kari
sedikit air

CARA-CARA
1. Tumis semua bhan hirisan dan daun kari,,agak naik bau,,masukkn serbuk kari,,gaul rata,,n tuang air,,ratakan.
1. masukkn ayam yg dah goreng tadi kacau rata ,,siap suda,,boleh makan dgan roti n nasi,,atau ratah (MACAM EN SUAMI SAYA" hehe)

BROKOLI SUP

simple n senang sgt2 nk masak br0k0li ni,ingat pahit,,✗ pernah mkan pun,sebelum ni,,˚нě:p нę:p нė:p нĕ:p нē:p,, kerana en suami paksa gak s0h mkn,n masak,,try je la tadi,,emm sedap,,rupanya,,✗ pahit pun,,

BAHAN-BAHAN

Brokoli
Halia (hiris)
Bawang putih (hiris)
Bawang merah (hiris)
Cili padi (hiris)
Suhun(sya sengaja tambah)
2 kiub ayam  (tapi sya letak kiub ikan bilis)
Daun sup (hiris nipis)
Garam,gula
air

CARA-CARA
1. tumis kesemua bahan hiris,kcuali daun sup sampai naik bau,,masukkn kiub,,n air,,bila agak didih masukkn brokoli,,kacau,,
2. bila dah mendidih,,masuk suhun,,perasakan lah dgan gram n gula,,siap!


2. bil

Saturday, April 7, 2012

Ayam Ala- Ala Taucu



Sekali pandang nmpk mcm sup ayam kan?? ni masakkan pling2 simple,,resepi ni sepupu sy yg bg,,MOTHER IN LAW DIA punya resepi,,sedap,,ni kali ke dua sy buat,,hehehe,,
ayam potong ikut sesuke,,n goreng garing2 (pada yg suke garing lah mcm sy,,)

Bahan (untuk kuah)
halia
cili padi
bawang merah
bawang putih
bawang besar
(semua yg diatas hiris nipis)
serai (NI SAYA YG SESUKE HATI TAMBAH)ketuk je bg penyek,,
air asam jawa
gula
garam
serbuk perasa (bg yg mkn lah)

Cara2
1. Tumis semua bahan hiris sampai agak garing,,masukkan air asam jawa n 1cwan air 
2. masukkn serai,,,garam,gula,n serbuk perasa,,dah mgelegak,,tutup api masuk ayam yg dah siap goreng tadi,,SIAP