Yuhuuu,,my pebret,,dah lame x mkn,,n masak,,pun mmng x pernah semenjak tawin ni,,en suami x bape gemo makn poyak! hehehe,,tapi malm tdi teringin punya pasal masak gak,,nyum2,,
1.SENANG SANGAT2,,NAK BUAT,,CUMA ANTARA MALAS N TAK JER,,EKEKEKE,,BWANG MERAH,BAWANG PUTIH,CILI PADI BELACAN TUMBUK SAMPAI HALUS,PAS 2,,IKAN BILIS GORENG GARING2,,KETEPIKAN,,
1.MASUK SIKIT JER MINYAK (x mau bebanyak t mok2)TUMIS BAHN TUMBUK SAMPAI GARING,,MASUKKN AIR,,TEMPOYAK,,PERASAKAN DENGAN GARAM,GULA AKHIR SEKALI MASUKKAN IKAN BILIS,,SIAP
Saturday, April 21, 2012
IKAN BILIS TUMIS TEMPOYAK
Label:
masakan
KARI KEPALA IKAN MERAH
Minggu ni musim paling teruk buat sy dan en suami,,en suami demam,,sy pun demam,,batuk teruk,,dah nk seminggu,,tido pun jdi x lena,,huk,,huk,,huk,,mlam tdi en suami mintak masakan kari,,tekak demam die minx la 2,,demi en suami ku turuti ecehh,,meh2,,nk share kan sahabat2,,
BAHAN - BAHAN
1.Ikan merah (ikut suka la nak sekor @ separuh tang kepala tu ye) CUCI BERSIH GUNA LIMAU PERAP SEKEJAP n TOS
2. Serai (DI TITIK)
3. Halia (DI HIRIS)
4. Bwang Merah (DI HIRIS)
5. Bawang Putih (DI HIRIS)
6. Kulit kayu manis
7. Bunga lawang
8. Santan
9. Serbuk Kari
10. 1 Mangkuk air
11. Asam keping
12. Bendi
CARA-CARA
1. Tumis bahan hirisan,asam keping dan serai sampai naik bau,,pas 2 serbuk kari kering 2 tuang sekali n kacau,,rata,,masukkkn air tdi,,
2. Agak dah didih,,masukkn santan,,bunga lawang n kulit kayu manis (MASAK DGN API PERLAHAN SUPAYA SANTAN TAK PECAH)
3. Kacau dlam 10 minit,,masukkan ikan,,kacau sampai masak
4. Perasakan dengan garam,gula,n ajinamoto
5.Masukkan bendi,biar dalam 5 minit siap,
BAHAN - BAHAN
1.Ikan merah (ikut suka la nak sekor @ separuh tang kepala tu ye) CUCI BERSIH GUNA LIMAU PERAP SEKEJAP n TOS
2. Serai (DI TITIK)
3. Halia (DI HIRIS)
4. Bwang Merah (DI HIRIS)
5. Bawang Putih (DI HIRIS)
6. Kulit kayu manis
7. Bunga lawang
8. Santan
9. Serbuk Kari
10. 1 Mangkuk air
11. Asam keping
12. Bendi
CARA-CARA
1. Tumis bahan hirisan,asam keping dan serai sampai naik bau,,pas 2 serbuk kari kering 2 tuang sekali n kacau,,rata,,masukkkn air tdi,,
2. Agak dah didih,,masukkn santan,,bunga lawang n kulit kayu manis (MASAK DGN API PERLAHAN SUPAYA SANTAN TAK PECAH)
3. Kacau dlam 10 minit,,masukkan ikan,,kacau sampai masak
4. Perasakan dengan garam,gula,n ajinamoto
5.Masukkan bendi,biar dalam 5 minit siap,
Label:
masakan
Tuesday, April 10, 2012
ULAM SELUM WIT SAMBAL KELAPA
Sape suke makan ulam?? hehehe,meh layan gambar ni,,mlam tdi buat,,sedap,,,untuk awet mudeeee,,gitu,,,:)
Sambal kelapa 2 senang amat nak buat,,tumbuk cili padi,belacan sampai lumat,,gaul dgan limau,gula,,,pas 2 letak kelapa parut,,gaul rata,,Siap!
Label:
masakan
FIKIR-FIKIRKAN LAH
Jangan Hanya Satu Kesalahan,Kita Membenci Sese0rang Itu Habis - Habisan,
B0leh Jadi Semasa Kamu Umpat 10 Kejahatannya Dan Kesalahannya,
0rang Yang Kamu Benci Itu Sedang Mengingati 20 Kebaikkan Mu,Lalu Berd0a Untuk Kebaikkan Mu,,
glitter-graphics.com
B0leh Jadi Semasa Kamu Umpat 10 Kejahatannya Dan Kesalahannya,
0rang Yang Kamu Benci Itu Sedang Mengingati 20 Kebaikkan Mu,Lalu Berd0a Untuk Kebaikkan Mu,,
glitter-graphics.com
Label:
Renungan Bersama
Monday, April 9, 2012
AYAM GORENG KARI "ALA MAMAK"
Menu ni en suami suke mkan bila kami,,mnyingah mkn di kdai mamak,,sy kurang bekenan mkn dekat kdai mamak ni,,x tau la knape,,;p,,n sy pun tgok n intai2,,pe la,,yg sedap sgat,,n try buat,,en suami kate sedap,,pas ni masak sendiri jer,,ekekeke,,"SENANG HATI"
Bahan-bahan
ayam potong ikut suke perap dgan kunyit garam,gula,n serbuk perasa (goreng garing2,,pada yg suke garing2 lah,,kalau x suke,,sedang2 je goreng)
halia (hiris)
bawang merah (hiris)
bawang putih (hiris)
Bawang besar (hiris bulat)
3 sudu besar serbuk kari
daun kari
sedikit air
CARA-CARA
1. Tumis semua bhan hirisan dan daun kari,,agak naik bau,,masukkn serbuk kari,,gaul rata,,n tuang air,,ratakan.
1. masukkn ayam yg dah goreng tadi kacau rata ,,siap suda,,boleh makan dgan roti n nasi,,atau ratah (MACAM EN SUAMI SAYA" hehe)
Bahan-bahan
ayam potong ikut suke perap dgan kunyit garam,gula,n serbuk perasa (goreng garing2,,pada yg suke garing2 lah,,kalau x suke,,sedang2 je goreng)
halia (hiris)
bawang merah (hiris)
bawang putih (hiris)
Bawang besar (hiris bulat)
3 sudu besar serbuk kari
daun kari
sedikit air
CARA-CARA
1. Tumis semua bhan hirisan dan daun kari,,agak naik bau,,masukkn serbuk kari,,gaul rata,,n tuang air,,ratakan.
1. masukkn ayam yg dah goreng tadi kacau rata ,,siap suda,,boleh makan dgan roti n nasi,,atau ratah (MACAM EN SUAMI SAYA" hehe)
Label:
masakan
BROKOLI SUP
simple n senang sgt2 nk masak br0k0li ni,ingat pahit,,✗ pernah mkan pun,sebelum ni,,˚нě:p нę:p нė:p нĕ:p нē:p,, kerana en suami paksa gak s0h mkn,n masak,,try je la tadi,,emm sedap,,rupanya,,✗ pahit pun,,
BAHAN-BAHAN
Brokoli
Halia (hiris)
Bawang putih (hiris)
Bawang merah (hiris)
Cili padi (hiris)
Suhun(sya sengaja tambah)
2 kiub ayam (tapi sya letak kiub ikan bilis)
Daun sup (hiris nipis)
Garam,gula
air
CARA-CARA
1. tumis kesemua bahan hiris,kcuali daun sup sampai naik bau,,masukkn kiub,,n air,,bila agak didih masukkn brokoli,,kacau,,
2. bila dah mendidih,,masuk suhun,,perasakan lah dgan gram n gula,,siap!
2. bil
BAHAN-BAHAN
Brokoli
Halia (hiris)
Bawang putih (hiris)
Bawang merah (hiris)
Cili padi (hiris)
Suhun(sya sengaja tambah)
2 kiub ayam (tapi sya letak kiub ikan bilis)
Daun sup (hiris nipis)
Garam,gula
air
CARA-CARA
1. tumis kesemua bahan hiris,kcuali daun sup sampai naik bau,,masukkn kiub,,n air,,bila agak didih masukkn brokoli,,kacau,,
2. bila dah mendidih,,masuk suhun,,perasakan lah dgan gram n gula,,siap!
2. bil
Label:
masakan
Saturday, April 7, 2012
Ayam Ala- Ala Taucu
Sekali pandang nmpk mcm sup ayam kan?? ni masakkan pling2 simple,,resepi ni sepupu sy yg bg,,MOTHER IN LAW DIA punya resepi,,sedap,,ni kali ke dua sy buat,,hehehe,,
ayam potong ikut sesuke,,n goreng garing2 (pada yg suke garing lah mcm sy,,)
Bahan (untuk kuah)
halia
cili padi
bawang merah
bawang putih
bawang besar
(semua yg diatas hiris nipis)
serai (NI SAYA YG SESUKE HATI TAMBAH)ketuk je bg penyek,,
air asam jawa
gula
garam
serbuk perasa (bg yg mkn lah)
Cara2
1. Tumis semua bahan hiris sampai agak garing,,masukkan air asam jawa n 1cwan air
2. masukkn serai,,,garam,gula,n serbuk perasa,,dah mgelegak,,tutup api masuk ayam yg dah siap goreng tadi,,SIAP
Label:
masakan
Subscribe to:
Posts (Atom)