
BAHAN - BAHAN
1.Ikan merah (ikut suka la nak sekor @ separuh tang kepala tu ye) CUCI BERSIH GUNA LIMAU PERAP SEKEJAP n TOS
2. Serai (DI TITIK)
3. Halia (DI HIRIS)
4. Bwang Merah (DI HIRIS)
5. Bawang Putih (DI HIRIS)
6. Kulit kayu manis
7. Bunga lawang
8. Santan
9. Serbuk Kari
10. 1 Mangkuk air
11. Asam keping
12. Bendi
CARA-CARA
1. Tumis bahan hirisan,asam keping dan serai sampai naik bau,,pas 2 serbuk kari kering 2 tuang sekali n kacau,,rata,,masukkkn air tdi,,
2. Agak dah didih,,masukkn santan,,bunga lawang n kulit kayu manis (MASAK DGN API PERLAHAN SUPAYA SANTAN TAK PECAH)
3. Kacau dlam 10 minit,,masukkan ikan,,kacau sampai masak
4. Perasakan dengan garam,gula,n ajinamoto
5.Masukkan bendi,biar dalam 5 minit siap,
No comments:
Post a Comment
Assalammualaikum,,korang di alu-alukan untuk coment kat blog ni,n jgn lupe tekan like ok,,/;)