Bahan-Bahan (kuah)
10biji cili kering (ikut lah nak byak mane,kalau nak pedas,,ltak byak,,)
gula melaka (tpi sy guna gula merah)
gula (ni tambah bila agak2 kuring pdas manisnya)
bijan(goreng tanpa minyak)
aji (bg yg makn lah)
garam
petis udang (tp sy guna petis ikan,,mother in law bli dri jakarta)
belacan
tepung jagung (untuk pekatkan kuah)
1 mangkuk kecil air suam
Cara2
1. goreng cili kering tadi,,dgan api yg kcik yer,,takut hangit,,t pahit jadinya,,goreng sampai garing,
2. blander cili kering n belacan dgan air,,
3. masak air suam td dgan gula merah,,kacau rata,,bila dah larut,,masukkan cili kering yg dah kisar tdi,,masukkn petis,,aji,,n gula,,garam(rasa lah,,ape yg kurang tambah,,sebb kuah young tau foo ni biase rase pedas2 manis)
4. bila dah megelegak,,masukkn bancuhan tepung jagung,,untuk bg kuah pekat,,tabur bijan yg digoreng tanpa minyak,,
NI LAH HASILNYA (puas hati buat sendiri,,pas 2 berjaya)
Sya x berapa suka sayur kankung,,jdi macm ni jerlah,,n korang bole la makn dgan ape2 yng korang suke,,
Ni last,,hbis,,en suami minx tambah,,hehe,,
hai !
ReplyDeleteterbaca jejak awak kat shoutbox saya:)
baru kwin ye !
congrats :D
kalau awak nak tuto untuk cursor saya tu
awak masuk dekat website ni http://www.lyssasecret.com/
dia ada banyak tutorial,
boleh jadikan blog awak lagi cntik
saya dah follow awak :) hit back ok
cntik butang-butang tu
tq,,em2,,bulan 12 thun lepas,,hehe,,tq yer,,
ReplyDelete